Att kunna designa en hemsida är både roligt och ger möjligheter till flera jobb. Oberoende om det är ett företag, en fritidsgrupp eller privatperson, använder sig många av hemsidor. För att göra den framgångsrik måste den dessutom vara snygg och lätthanterlig. För att kunna göra en sådan sida måste du kunna både webbdesign och kodning som tillsammans bygger upp din sajt.
För att bli duktig och kunnig inom webbdesign och kodning är det rekommenderat att gå en utbildning. Det är mycket att lära sig och du utvecklas bäst genom att studera. Efter avklarad utbildning kan du sedan jobba som webbdesigner och koda olika program som hemsidor, appar eller större webbplatser. Du kan även använda dina nya kunskaper till att bygga dina egna program och sajter.
Studera webbdesign och kodning på högskola
Det finns många högskolor och universitet som erbjuder utbildningar inom design och kodning. Är det en komplett utbildning brukar kursen lära ut båda delarna, men är det en kortare kurs måste du välja att fokusera på en. Den fulla utbildningen brukar vara i två år och den korta går över en termin. De korta kurserna kan även byggas på varandra.
Kraven för kursen brukar vara att du ska ha läst kursen webbutveckling 1 eller motsvarande. Du kan även komma in på att ha relevant erfarenhet av ämnet. De flesta utbildningar är berättigade till studiemedel och helt gratis att studera hos. Under din studietid kommer du få bekanta dig med många olika sorters program, bland annat HTML, CSS och Javascript.
Studera webbdesign och kodning på folkhögskola
Om du väljer att studera vid en folkhögskola är de flesta utbildningar endast ett år, men kan vid intresse från tillräckligt många elever byggas vidare till ett andra år. På folkhögskolor brukar fokuset ligga på det praktiska och har inte lika många uppsatser genom undervisningen. Detta gör den inte mindre bra eller utmanande utan utbildningen ger grundläggande kunskap om webbdesign och kodning.
Att studera vid en folkhögskola är alltid gratis för alla elever. Dock kan det tillkomma en serviceavgift som kommer att täcka fika, fester, material, internet med mera. Ansökningskraven är inte lika hårda. Medan det är meriterande att ha gjort hemsidor tidigare så är ändå alla välkomna till utbildningen. Kursen innehåller praktisk teori, läran om bland annat HTML och Javascript samt visuell kommunikation.
Studera webbdesign och kodning på gymnasium
Idag finns det flera gymnasium runtom i Sverige som erbjuder utbildningar med inriktning på IT. De flesta fokuserar på saker som spelutveckling, men det finns några som även lär ut kodning och webbdesign. Alla skolor som erbjuder detta brukar vara privata skolor och antagningskraven är de grundskolebetyg som du kommer med. Vanligtvis räcker det med godkända betyg för att bli antagen.
Att studera webbutveckling på gymnasiet gör att du kan börja jobba direkt efter, men då börjar du på en så kallad “junior” position. Det påverkar bland annat lönen till det lägre. Men en utbildning på gymnasiet ger direkt behörighet till högskolan eller andra studier sedan. Eftersom det är ett gymnasium kombineras studierna i webbutveckling med baskurser som svenska, matte och engelska.
Studera webbdesign och kodning på distans
Det går att studera webbdesign och kodning på distans. Antingen är din högskolekurs på distans, eller så finns det mindre kurser att välja mellan. De mindre kurserna brukar pågå i cirka 10 veckor var, där du kan gå vidare med fortsättningskursen efter det. Kursen kostar och är inte lika djupgående som andra, men den ger en bra inblick i programmering.
Studera webbdesign och kodning utomlands
Du kan ansöka till utbildningar utomlands eller om du studerar vid en högskola kan du få ett studieår eller termin i ett annat land. Utomlands erbjuds mer djupgående utbildningar än de som finns i Sverige. Många länder erbjuder tre år eller mer. Ansöker du via en skola är det gratis, men ansöker du själv får du betala studieavgifterna och de tillhörande kostnaderna själv.